HJK:n suorituskyky-yksiköllä on takanaan onnistunut ensimmäinen kausi. Yksikön ensisijainen tehtävä on yhdenmukaistaa seuran fyysisen valmennuksen linja ja käytännöt liigajoukkueista nuorimpiin Akatemiapelaajiin saakka.
Vuosi sitten perustettu suorituskyky-yksikkö kokosi yhteen aiemmin joukkueissa erillään toimineen fyysisen valmennuksen toimijat. Yksikköön kuuluvat kaikki seuran fyysiset valmennuksen palvelut, fysioterapiapalvelut sekä muut terveyden tukipalvelut.
Kauden 2020 aikana seuralle on muotoutunut suorituskyky-yksikön johdolla HJK:n oma fyysisen valmennuksen linjaus. Mallin keskiössä ovat ikäluokkakohtaiset progressiiviset tavoitteet ja niitä tukevat toimintatavat, jotka ovat yhtenäiset läpi seuran. Uutta mallia on jo päästy testaamaan ja jalkauttamaan seuran huippujalkapallojoukkueisiin.
– Emme voi lukea kirjoja ennen kuin tunnistamme kirjaimet tai laskea kertotaulua ennen kuin osaamme yhteenlaskun. Samalla logiikalla keskitymme jatkossa entistä enemmän siihen, että jokaiselle ikävaiheelle asetetut oppimistavoitteet on saavutettu ennen kuin pelaaja voi siirtyä opettelemaan uusia haasteita, fysioterapian ja fyysisen valmennuksen koordinaattori Niklas Virtanen avaa ajattelumallia.
HJK:n uusi fysiikkavalmennuksen valmennuslinja julkaistaan tammikuussa. Kauden 2021 kantava teema tulee olemaan Klubin mallin jalkauttaminen kaikkiin Akatemiajoukkueisiin.
– Ensivaiheessa pyrimme jalkauttamaan linjan joukkuetasolla. Jatkossa myös Akatemiapelaajien yksilöllisiin taitoihin tullaan kiinnittämään huomioita entistä enemmän. Lasten ja nuorten fyysiset ominaisuudet kehittyvät eritahtisesti, joten on tärkeää, että fyysinen valmentaja ja lajivalmentaja seuraavat yksilöiden taitojen kehitystä ja voivat tarvittaessa tarjota yksilöllistä lisätukea siitä hyötyville, Virtanen täsmentää.
Kaikki seuran valmentajat koulutetaan uuteen fysiikkavalmennuksen valmennuslinjaan. Uudet toimintamallit jalkautetaan nykyisessä kehitysvaiheessa muihin kuin Akatemiajoukkueisiin nimenomaan seuran omien valmentajakoulutusten kautta.